Гарантія ЄБРР для OTP Bank дозволить надати кредити приватному сектору на 120 млн євро

Гарантія ЄБРР для OTP Bank дозволить надати кредити приватному сектору на 120 млн євро

ЄБРР уклав нефінансовану угоду про розподіл портфельного ризику з AT «ОТП Банком». Гарантія дозволить надати нове фінансування в українському приватному секторі на загальну суму 120 млн євро

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) уклав нефінансовану угоду про розподіл портфельного ризику з українським AT «ОТП Банком» (OTP Bank), яка дозволить надати 120 млн євро нового фінансування українському приватному сектору в умовах розв’язаної Росією війни.

Гарантія ЄБРР покриє до 50% кредитного ризику OTP Bank за новими субкредитами на загальну суму 120 млн євро для приватних компаній, які працюють в Україні. Цей механізм кредитної підтримки дозволить «ОТПУ» надати фінансування таким критично важливим галузям, як сільське господарство, виробництво, транспорт і логістика, що допоможе відповідним компаніям продовжувати діяльність і сприятиме подальшому доступу до критично важливих товарів, а отже збереженню джерел засобів для існування населення. З початку повномасштабної війни Росії проти Україні загальний обсяг нового фінансування, підтриманий подібними гарантіями ЄБРР, сягнув близько 900 млн євро станом на кінець 2023 р.

Гарантія ЄБРР підтримується покриттям ризику від першої втрати, наданим США через Спеціальний фонд кризового реагування ЄБРР (СФКР) у рамках Пакету стійкості Банку, Учасниками СФКР також є Франція, Канада, Італія, Японія, Норвегія, Швейцарія, Велика Британія, Німеччина, Нідерланди і Данія.

Угода є продовженням співпраці між ЄБРР та OTP Bank у сфері підтримки українського бізнесу, що розпочалася у 2022 р. Однією зі складових цієї співпраці є реалізація програми підвищення конкурентоспроможності мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) у країнах Східного партнерства ЄС.

До 15% охоплених гарантією кредитів підуть на підтримку довгострокових інвестицій ММСП у «зелені» технології, що відповідають стандартам ЄС і сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності цих компаній на внутрішньому та зовнішніх ринках. Після завершення своїх інвестиційних проєктів відповідні субпозичальники отримають інвестиційні стимули, що фінансуються Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Business, а також технічну допомогу.

АТ «ОТП Банк», 100% акцій якого належать OTP Bank Plc. (Угорщина), є універсальним банком, який пропонує стандартні банківські продукти ММСП, корпоративним і роздрібним клієнтам. Станом на кінець жовтня 2023 р. «ОТПУ» посідав 9-е місце серед українських банків за розміром активів.

Читайте також